ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ

Στη διακόσμηση πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση μόνο στο τι μπορεί να ταιριάζει αισθητικά στον χώρο… όμως αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν πρέπει να είναι για κανέναν λόγο.

Ο συνδυασμός του σωστού και του αισθητικά ωραίου πρέπει να κυριαρχεί στη διακόσμηση και κυρίως στον φωτισμό. Για παράδειγμα, όσον αφορά το θέμα του φωτισμού κρύβεται από πίσω μια τεχνογνωσία που πολλοί αρνούνται να το δεχτούν. Ο φωτισμός είναι μία ξεχωριστή επιστήμη που ανήκει κάπου ανάμεσα στους ηλεκτρολόγους και στους αρχιτέκτονες. Και επειδή ο φωτισμός είναι ένα δύσβατο μονοπάτι, πολλοί μηχανικοί προτιμούν και ειδικεύονται σε αυτόν. Από την άλλη, μπορεί οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί να υπερτερούν στη τεχνογνωσία αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να «χάνουν» την αισθητική, που πιθανόν να κυριαρχεί στους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές.

Στον φωτισμό θα ακούσετε πολλά αλλά λίγα θα πρέπει να πιστέψετε. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί να δώσετε όταν χτίζετε ένα σπίτι ή κάνετε μία ανακαίνιση από την αρχή. Όταν το σπίτι είναι ακόμη στα σχέδια ή στα μπετά είναι η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε κάποιο σύμβουλο φωτισμού, είτε ανεξάρτητο είτε συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά πάντα θα πρέπει να σας συνοδεύει ο αρχιτέκτονας ή ο διακοσμητής σας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγετε περαιτέρω “μερεμέτια”.

Σχεδόν όλες οι ποιοτικές εκθέσεις φωτιστικών διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό, αλλά μη ξεχνάτε πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ανήκουν σε κάποια εταιρεία φωτιστικών και σίγουρα θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το δικό τους προϊόν, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αν τα φωτιστικά πληρούν τις αισθητικές σας επιλογές.

Αν η εταιρεία μπορεί να σας προσφέρει μία ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού τότε θα ήταν το ιδανικότερο για σας να το δεχτείτε, αν φυσικά έχετε την οικονομική δυνατότητα και αν ο αρχιτέκτονας που έχετε επιλέξει δε μπορεί να σας προσφέρει την αντίστοιχη υπηρεσία.

Ασφαλώς σας κούρασα με έναν τόσο μεγάλο πρόλογο, παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο στον φωτισμό να ειπωθούν τα πράγματα με τη σωστή σειρά.

Παρακάτω θα προχωρήσουμε με τα είδη φωτισμού που συναντάμε σε ένα σπίτι, έτσι ώστε όταν φτάσει η ώρα που θα βρεθείτε ανάμεσα στον διακοσμητή - αρχιτέκτονα σας και τον σύμβουλο φωτισμού να μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Τα βασικά ειδή φωτισμού είναι τα εξής:

Έμμεσος φωτισμός

ο έμμεσος φωτισμός χαρακτηρίζεται από την ανάκλαση του φωτός σε μία επιφάνεια προς μία άλλη επιθυμητή κατεύθυνση. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον έμμεσο φωτισμό για να φωτίσουμε κάτι συγκεκριμένο και πολλές φορές δίχως να γίνεται αντιληπτή η φωτεινή πηγή.


Είναι ο λεγόμενος και ατμοσφαιρικός φωτισμός , ο οποίος θέλει πολύ προσοχή στην εφαρμογή γιατί είναι το είδος του φωτισμού που δημιουργεί σκιές στον χώρο και χαρίζει μια τρισδιάστατη μορφή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φωτισμός με απλίκες… οι δέσμες φωτός και η θεατρικότητα που χαρίζουν στο χώρο δίνουν ένα πρωταγωνιστικό τόνο και αλλάζουν ολόκληρο το ύφος του χώρου.


Ο κρυφός φωτισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι του έμμεσου φωτισμού και θεωρείτε ο καταλληλότερος φωτισμός για να προσφέρει «ατμόσφαιρα» στον αέρα...
Άμεσος φωτισμός

Είναι ο γενικός φωτισμός του χώρου που καλύπτεται από ένα ή περισσότερα εμφανή φωτιστικά σώματα. Είναι ο κεντρικός διάχυτος φωτισμός που επικρατεί σε ένα χώρο και είναι πιθανόν να καλύπτεται από μία σειρά φωτιστικών σωμάτων με συγκεκριμένη διάταξη στο ταβάνι (π.χ. σπότς)


ενώ παραπάνω απεικονίζεται ο γενικός φωτισμός ενός διαδρόμου με μια συστοιχία φωτιστικών σωμάτων παρακάτω θα δούμε έναν γενικό φωτισμό με ένα φωτιστικό σώμα. Αναμφισβήτητα το ένα φωτιστικό σώμα εντάσσεται στον διακοσμητικό φωτισμό και κυριαρχεί στον χώρο και με βάση το design του.


Θα μπορούσε να συνδυαστεί ο έμμεσος και ο άμεσος φωτισμός μόνο σε ένα φωτιστικό σώμα; Η απάντηση φυσικά είναι θετική και θα το αποδείξουμε παρακάτω…


Εστιακός ή αρχιτεκτονικός φωτισμός

Είναι ο λεγόμενος βοηθητικός φωτισμός και εστιάζει στα σημεία που εμείς επιλέγουμε, όπως σε πάγκους εργασίας ή σε πάγκους κουζίνας… και πολλές φορές συνδυάζεται πολύ όμορφα και με κρυφό φωτισμό.
Επίσης λέγεται και φωτισμός αναδείξεως γιατί πολλές φορές εστιάζει σε κάποιο σημείο με σκοπό να το αναδείξει, όπως σε κάποιον πίνακα ή σε κάποιο γλυπτό έργο.
Ακόμη και ο φωτισμός πάνω από τον καθρέφτη εντάσσεται σε αυτό το είδος φωτισμού.


Παραπάνω έγινε παρουσίαση και ανάλυση στα βασικότερα είδη φωτισμού που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα σπίτι. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε και άλλες, ακόμη πιο καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του φωτισμού.
Share on Google Plus

About Dream.Design.Deco

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια: