ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΦΥΤΑ

Ψάχνετε να βρείτε τρόπο για να προστατεύσετε την μονοκατοικία σας από τους περίεργους περαστικούς; Η απάντηση είναι απλή …ΥΨΩΣΤΕ ΦΡΑΧΤΗ! Αλλά όχι έναν οποιοδήποτε φράχτη, έναν καταπράσινο φυτοφράχτη ή όπως συνηθίζουμε να το λέμε έναν ανεμοφράκτη γιατί εμποδίζει τον άνεμο και τη ρύπανση, ενώ μας προσφέρει δροσιά και σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχουν πολλά είδη φυτών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και που μπορούν να φτάσουν, ακόμη και να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα ύψος έτσι ώστε να υψωθεί ένας πανέμορφος φυσικός φράχτης.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά…

VIBURNUM LUCIDUM (ΛΟΥΣΙΝΤΟΥΜ)

Το γνωστό «λουσάτο» μας καλλωπιστικό αειθαλές φυτό που κατάγεται από την Μεσόγειο. Είναι ένας θάμνος γρήγορης ανάπτυξης και το αποκαλούν «λουσάτο» γιατί χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα διατηρεί ένα καταπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα. Για του λόγου το αληθές…


Μπορεί να φτάσει έως και 3 με 4 μέτρα ύψος και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Την άνοιξη ανθίζει με άνθη λευκά διακριτικά και μικρά…


PRUNUS LAURICERASUS (ΚΕΡΑΣΕΑ Ή ΔΑΦΝΟΚΕΡΑΣΙΑ)

Η δαφνοκερασιά ή γνωστή και ως προύνος κατάγεται από την Μαύρη Θάλασσα και είναι ένας αειθαλής θάμνος. Τα φύλλα του είναι αυγοειδή, στενόμακρα, λεία και οδοντωτά.


Όταν κόψουμε τα φύλλα τότε στο χέρι μας μένει μία μυρωδιά πικραμύγδαλου. Μπορεί να φτάσει τα 2 με 3 μέτρα ύψος.


Το συγκεκριμένο φυτό λειτουργεί και ως φυσικό εντομοκτόνο, γι’ αυτό το λόγο το φυτεύουν κυρίως σε περιοχές με λίμνες και ποτάμια ώστε να μη πλησιάζουν τα κουνούπια.

Ανθίζει το Μάρτιο και θεωρείται δηλητηριώδη επειδή περιέχει υδροκυάνιο.

PITTOSPORUM (ΑΓΓΕΛΙΚΗ)

Η γνωστή σε όλους μας Αγγελική είναι και αυτή ένας αειθαλής θάμνος και μπορεί να αναπτυχθεί σε δενδρύλλιο με πλατιά πυκνή κόμη, επίσης θεωρείται κατάλληλο και για φράχτη που το μέγιστο του μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα.


Θεωρείται ανθεκτικό φυτό και την άνοιξη ανθίζουν πανέμορφα άσπρο-κίτρινα λουλουδάκια που αναδύουν ένα έντονο άρωμα πορτοκαλιάς.


NERIUMOLEANDER (ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ)

Η πικροδάφνη ή ροδοδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που το μεγαλύτερο προτέρημα της είναι ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 μέτρα...


Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και ροζ-κόκκινα άνθη αλλά μπορεί να βρείτε και ποικιλίες με άσπρα, μωβ και κίτρινα άνθη.

Η πικροδάφνη έχει τοξικότητα που οφείλεται στη τοξική ουσία νηριίνη και θεωρείται φυτό που απωθεί τα έντομα και τα ζώα.
CYPRESSOCYPARIS LEILANDII (ΛΕΪΛΑΝΤ)

Το λεϊλάντ είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο και καταπράσινο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Μοιάζει πολύ με το κυπαρίσσι και μπορεί να φτάσει ύψος έως και 4 μέτρα.


Δεν ανθοφορεί αλλά δε ταλαιπωρεί και καθόλου καθώς δεν πέφτουν τα φύλλα του και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, εκτός του ποτίσματος.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν και τις λεπτομέρειες για το φύτευμα οφείλει να σας τις πει το φυτώριο απ’ όπου θα αγοράσετε τα φυτά ή να τα γνωρίζει ο κηπουρός σας για όσους έχετε, θα σας δώσω μερικές πληροφορίες σχετικά με το φύτευμα...

Η καλύτερη εποχή για φύτευση είναι από το Σεπτέμβρη έως και τον Απρίλη το αργότερο.

Κάθε φυτό θα πρέπει να φυτεύετε σε απόσταση 70εκ. με 90εκ. και για να δημιουργήσουν ένα γερό στερέωμα θα πρέπει να τοποθετούνται πάσσαλοι ώστε να στηρίζονται καλά.

Τα κωνοφόρα δέντρα καλό είναι να φυτεύονται τον χειμώνα ενώ για τα υπόλοιπα η καταλληλότερη εποχή θεωρείται ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης.
Share on Google Plus

About Dream.Design.Deco

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου